Dari tulisan di Kolonial
Institute di Amsterdam, Volume 0, Nomor 14, 1 Desember 1934 :
Markisa atau markieza dari Deli
(Karo).
Markieza atau markisa) adalah
buah dari pohon anggur Passiflora cdulis Sims 1), yang tumbuh awalnya di
Amerika Selatan. Lalu ditanam di Indisc
(Hindia Belanda). Tanaman ini baik tumbuh di daerah pegunungan, atau dalam
iklim yang relatif tidak begitu panas. Seperti pada gambar tanaman tumbuh
meluas dengan banyak cabang, menjulur di tiang-tiang seperti membentuk tempat
berteduh. Di daerah pegunungan Jawa
Barat telah lama dikenal, adalah perkebunan pertama di tahun 1914 dibuat Prof.
L. P. DE Bussy. kemudian dibawa dari Jawa ke Dataran Tinggi Karo daerah Pantai
Timur Sumatera. Beberapa tahun terakhir memang sedang tumbuh ekpansi ke arah
sana.
Di dataran rendah, misalnya di
Medan, tanaman akan tumbuh, tapi tidak pernah mekar. Namun sebaliknya di Dataran
Tinggi, hampir sepanjang tahun semua buah bisa dipanen dan beberapa kali di
mana mereka diperoleh lebih banyak. Setelah dua tahun kami menerima paket kecil
Markisa bersama dengan Terong Blanda {Cyphomandra betacea Sendtn). Paket pertama
tiba di Rotterdam tanggal 13 Juni 1933 yang dimasukkan pada ruang pendingin
dari kapal MS "Indrapoera", yang kedua tiba pada tanggal 26 Juli 1933
dengan kapal MS "Sibajak". Kehadiran buah itu layak diperhitugkan,
sukses memancing minat yang ingin mengetahuinya.
Di Medan, seluruh isi buah sering
dicampur dengan terong blanda oleh banyak orang Eropa dengan cara dimakan sebagai
makanan penutup. Melalui deskripsi yang digambarkan dalam beberapa majalah
tentangnya selanjutnya menarik banyak perhatian.
Sumber : Royal Tropical Institute
Mohon maaf bila penterjemahannya kurang baik. Diterjemahkan dari tulisan awal :
Mededeling / Afdeeling
handelsmuseum, Koloniaal instituut te Amsterdam, Volume 0, Number 14, 1 January
1934 —
Passievrucht of markieza uit Deli.
De passievrucht of markieza
(marquisa) is de vrucht van de klimplant Passiflora cdulis Sims 1 ),
oorspronkelijk in Zuid-Amerika thuis hoor end, vanwaar zij echter reeds jaren
geleden naar Indië is overgebracht. Zij groeit daar in de bergstreken, dus in
een naar verhouding niet zoo warm klimaat. Zooals uit om me staan de afbeelding
blijkt, groeien de planten wijd uit, met tal van ranken, die men bij voorkeur
over een latwerk of tegen een waranda of prieel leidt. Hoewel in de bergstreken
van West-Java reeds lang bekend, is de plant eerst in 1914 door Prof. L. P. DE
Bussy, toen ma als Directeur van het Dcli Proef station te Medan, van Java naar
de KaroHoogvlakte ter Oostkust van Sumatra overgebracht. De „cultuur" van
de passievrucht heeft de laatste jaren bij de Batakkers op de Karo-hoogvlakte
een groote uitbreiding ondergaan, hoewel eigenlijk van cultuur nauwelijks kan
worden gesproken, de plant is er thans overal als wilde opslag in de
graswildernissen en het jonge bosch te vinden.
In het laagland, in Medan b.v.,
wil de plant wel groeien, maar bloeit zij nooit. Op de Hoogvlakte daarentegen
kunnen vrijwel het geheele jaar door vruchten geoogst worden al zijn er wel
enkele tijdstippen, waarop zij ruimer verkregen worden. Door de welwillende
tusschenkomst van het Dcli Proefstation ontvingen wij in het verslagjaar twee kleine zendingen
passievruchten, tegelijk met partijtjes terong blanda {Cyphomandra betacea
Sendtn.), welke zendingen door de goede zorgen van den Rotterdamschen Lloyd in
uitstekenden toestand overkwamen. De eerste zending kwam 13 Juni 1933 in de
koelkamer van het m.s. „Indrapoera" te Rotterdam aan, de tweede 26 Juli
d.o.v. per m.s. „Sibajak". De betrekkelijke onbekendheid der vrucht in
aanmerking genomen, is het gelukt, er ook hier te lande belangstelling voor te
wekken.
In Medan wordt de geheele inhoud
van de vrucht, dikwijls gemengd met terong blanda, door vele Europeanen bij
wijze van dessert genuttigd. Door een geĂŻllustreerde beschrijving in enkele
tijdschriften op huishoudelijk gebied x ) werd er nader de aandacht op
gevestigd.
l ) Vermoedelijk is het een
spraakgebruik van Dcli om den naam markieza voor deze vrucht te gebruiken,
volgens J. J. Ochsk „Vruchten en Vruchtenteelt in Ned. Oost-lndiĂ«"
(Batavia 1931) blz. 101 komt die naam
toe aan de vrucht van Passiflora quadrangularis Linn.
a ) W. Spoon: „Indische vruchten
in Holland; passievrucht en terong blanda", Voeding & Hygiëne 7, 196,
(1932/33) en De Vrouw en haar Huis 28, 338 (1933/34)-
Coll. K.I. o/i», Ć’.. I. de Bussy;
v. Holkema & Warendorf U.M Vruchtdragende plant van Passiflnra edidis op de
Karo-Hoogvlakte, Sumatra's Oostkust.
Coll. K.1.; v. Holkema &
Warendorf U.M. In de koelkamer uit Dcli naar Nederland overgebrachte
passievruchten of markieza's.
Comments
salam kenal dari Resep Manisan kolang kaling