26 Januari 2012

Sekilas Tentang Pecatur Si ToemboekMajalah Perkumpulan Catur Hindia Belanda No 10-11 Tahun 1930 dengan nomer spesial 'Euwe Nummer' yang berisi reportase tentang kedatangan Dr. Euwe ke Hindia Belanda.

Machgielis ‘Max’ Euwe lahir di Watergrafsmeer, The Netherlands pada tahun 1901. Menjadi juara dunia pada tahun 1935 and 1937. Pernah menjadi president of FIDE (Fédération Internationale des Echecs) dari tahun 1970 sampai 1978. Pada tour ini Dr. Euwe mengadakan pertandingan ke beberapa kota di Hindia Belanda, di Medan Dr. Euwe sempat ditahan remis oleh seorang pecatur lokal yang bernama Si Toemboek.


Dari sumber Nederlandse Schaakbond :

Si Toemboek, de Batakker

Hans Böhm schrijft in zijn hoedanigheid van ambassadeur van het Amsterdamse schoolschaakproject de Schaakkaravaan regelmatig een weblog over het project. Deze keer blogt hij over Si Toemboek de Batakker. 

Schaken met niets
Op een van zijn vele buitenlandse reizen ontmoette onze enige Nederlandse wereldkampioen schaken Max Euwe eens Si Toemboek. Si was een Batakker, een afstammeling van volksstammen die 1500 jaar geleden vanuit het berggebied van de Himalaya wegtrokken en zich vestigden in Sumatra.

Si Toemboek
De ontwikkelingen gaan niet snel in het eilandenrijk van Indonesië. Daar leven minder ontwikkelde volken en Euwe ging daar schaken met Si. Heel het dorp en velen van de omringende plantages waren uitgelopen om die partij mee te maken. Euwe schreef daarover: 'De mensen waren mager en gespierd en hadden een natuurlijke waardigheid'. Het is heel bijzonder dat iemand die niet kan lezen of schrijven en
die nooit lid is geweest van een schoolschaakclub, simpelweg omdat er geen school is, dat zo iemand goed kan schaken. En dat kon Si. Hij maakte remise maar ik vermoed dat Euwe dat sowieso wel een goede uitslag vond. Daarna speelden ze nog een ander soort schaak, waarbij de stukken net even anders liepen. Het bord was in de grond uitgekrast en de stukken waren verschillende stukjes hout, die een beetje bewerkt waren door de Batakkers. Aan hout geen gebrek in de rimboe.

Als jij een keer een bezoek brengt aan de Batakkers dan kun je altijd met ze schaken. Ze vragen er wel een beetje geld voor maar dat moet je dan maar zien als ontwikkelingshulp.

De schaakkaravaan.

Bacaan tentang Si Toemboek lengkap dari MAX EUWE CENTRUM klik

Tidak ada komentar: